XII Jornada de Treball de Recerca: un congrés a l’escola

Ja fa 12 anys que la Jornada de Treball de Recerca és una tradició a l’Escola Pia de Sarrià. En aquesta, el nostre centre esdevé, durant un dia, la seu d’un autèntic congrés científic, on els autors/es dels millors Treballs de Recerca exposen la seva investigació davant de familiars i companys de batxillerat. 

A l’arribada a l’escola, a les vuit del matí, ja es respirava un ambient especial. Tot el batxillerat, tant el professorat com l’alumnat, esperava expectant l’inici de l’acte. Els alumnes ponents de segon, vestits per a l’ocasió, ultimaven les seves defenses orals. 

A dos quarts de nou, des de la sala d’actes, la Montse Guillem, cap d’estudis de batxillerat, declarà oberta la XII Jornada de TR. Això va donar pas a la Lucía Valentín, directora pedagògica de secundària, perquè exposés els valors de la recerca científica. A continuació, es van iniciar a la sala d’actes i al teatre dues xerrades divulgatives d’exalumnes de l’Escola convidats per a l’ocasió: el Miquel Vázquez i el David Díaz. Aquestes dues ponències tractaven, respectivament, l’ús de programes informàtics per simular sons d’instruments i les dinàmiques i aplicacions de la psicologia en l’esport. Totes dues van captivar d’inici a final el públic assistent.

En un tres i no res, van tocar les deu del matí, començant la primera tanda de defenses orals de Treballs de Recerca. De manera simultània, des de l’auditori, la sala d’actes i la mediateca, diferents grups ponents presentaven la seva recerca. Les presentacions van donar lloc a breus tandes de preguntes per part dels respectius tribunals i del públic assistent. Tot seguit vam fer un coffee break; entre entrepans, sucs i pastes, els assistents i ponents es relaxaven i carregaven energies de cara a la segona tanda de presentacions, que va començar a les 12. Aquesta es va dur a terme d’igual manera que la primera. 

Per cloure la Jornada de TR van intervenir, a la sala d’actes, el Julià Hinojosa i el Jose Martín, coordinador de projectes i director gerent de l’Escola, respectivament. Tots dos van exposar les fortaleses dels treballs presentats durant el dia, fent especial èmfasi en les soft skills i el treball en grup. 

Amb aquest acte hem après sobre recerques molt variades: des de la qüestió de l’eutanàsia a Espanya fins a l’anàlisi dels fongs i bacteris del nostre entorn, passant pel disseny i anàlisi de l’eficiència d’un cotxe carregat amb energia eòlica. Però més important encara, hem viscut l’experiència d’un congrés científic, i hem pres consciència dels valors inherents en la recerca: il·lusió, creativitat, constància, dedicació, comunicació, capacitat d’anàlisi… i treball en equip. 

Fins ara, l’experiència tan enriquidora que és la Jornada de Treball de Recerca s’ha fet 12 vegades a la nostra escola. Agraïm de tot cor l’organització d’aquest esdeveniment, i esperem que se celebri molts anys més!

Nicolas Ducceschi i Jordi López, alumnes de 2n de batxillerat B i D

Related Posts