Hipernens: fills perfectes o hipofills? Conseqüència de la criança helicòpter

En aquesta conferència, Eva Millet, periodista i mare de dos fills, ens ha introduït en un fenomen que s’està estenent més i més entre les classes socials mitjanes-altes, anomenat hiperpaternitat o criança helicòpter.

La hiperpaternitat està relacionada amb una criança basada en atenció excessiva, resolució sistemàtica dels problemes dels fills, sobreprotecció amb justificació constant del nen i precocitat i hiperocupació del nen normalitzades. Aquesta actitud té un impacte en el benestar familiar (elevat estrès familiar)>; pors infantils que acabaran en ansietat en l’adolescència (obsessió en la premissa “Que el meu fill@ no es traumi”); nens més vulnerables (protegir és desprotegir) i hiperestimulació sense temps per jugar (l’avorriment pot ajudar a desenvolupar la creativitat, l’empatia, la socialització, etc.).

Quines són les principals causes d’aquest fenomen? Trobem causes demogràfiques (menys nens per parella i cal que triomfi); professionalitat com a pares i mares; incertesa laboral en el futur; desigualtat social i competència; hipercapitalisme amb oferta aclaparadora.

I què podem fer? Practicar el underpantering (observar més sense intervenir tant); deixar de preguntar-ho tot (Vols banyar-te? Vols sopar? Vols anar a dormir?); cal donar afecte però també límits i, molt important, confiar en ells (poden vestir-se sols; poden fer els deures sols, resoldre petits conflictes, ajudar, etc.). – Blog: www.educa2.info

Ainoa Vilaplana