Coneixes la nostra formació professional?

A l’Escola, des de fa 20 anys, impartim Formació Professional especialitzada en el món esportiu. Ens coneixen per ser l’FP d’ESPORTS de referència a tot el territori català.

El nostre centre neix fruit de la llei de l’Esport de l’any 2000, on apareix la nova figura del tècnic superior d’esports. Aquest perfil requereix unes bones competències professionals i específiques, tal com les treballem a l’Escola. Actualment impartim quatre cicles formatius esportius, un de grau mitjà i tres de grau superior, tots ells vinculats a l’esport. 

L’actual formació professional és un camí alternatiu que ens connecta amb la universitat, mitjançant un ITINERARI formatiu de quatre anys amb una excel·lent especialització tècnica i una alta inserció al món laboral prèvia a l’entrada als estudis universitaris.

A l’Escola oferim el Grau Mitjà (GM) de Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure (GUIAMN) com a cicle formatiu d’inici d’aquest itinerari de quatre anys. Aquest cicle de dos anys està orientat al medi natural i forma en les competències de guia de bicicleta tot terreny (btt), guia eqüestre acompanyant, guia en muntanya baixa i mitjana, guia d’activitats aquàtiques, socorrista en espais naturals oberts i monitor de lleure. És un cicle molt complet orientat a treballar en espais turístics, tant de mar com de muntanya, i en cases de colònies.

Si volem seguir amb l’itinerari, després podem escollir entre tres cicles de grau superior completament diferents. Dos d’ells són de la família d’activitats físiques i esportives, i l’altre és de la família de sanitat.

El cicle formatiu de Grau Superior (GS) en Ensenyament i Animació Socioesportiva (EASE) és un dels dos cicles esportius que té la família d’activitats físiques i esportives. En aquests estudis de dos anys els nostres alumnes es centren en la iniciació esportiva, treballant diferents modalitats esportives a partir del joc (individuals, col·lectives i d’implements), passant pel disseny d’activitats per a gent gran o en risc d’exclusió social i acabant amb les funcions de Director de Lleure. És un cicle amb una inserció laboral molt alta (extraescolars i activitats d’estiu) on l’alumnat acostuma a seguir formant-se, ja sigui cap a la universitat o bé complementant la seva formació amb un altre cicle formatiu compaginant estudi i feina.

L’altre cicle formatiu de la mateixa família és el Grau Superior (GS) en Condicionament Físic (FITNESS). Aquest cicle també de dos cursos està orientat a treballar en una instal·lació esportiva com a tècnic polivalent, dominant qualsevol activitat dirigida que ofereixi el centre de fitness. Els seus grans eixos de formació són: sala d’entrenament, gimnasies suaus, activitats dirigides (amb o sense música) i activitats aquàtiques; aquests permeten una formació completa del tècnic amb una bona connexió amb el món laboral, ja que es tracta d’un sector emergent i amb molta demanda.

Per acabar, l’Escola ofereix el Grau Superior (GS) en Dietètica, especialitzada en Nutrició Esportiva (NUTRICIÓ ESPORTIVA) de la família de Sanitat. Hi formem professionals en l’orientació alimentària dels esportistes, pensant en els practicants d’esport que volen complementar aquesta pràctica amb una bona alimentació ajustada al seu entrenament. Al mercat laboral actual hi ha una elevada demanda de dietistes com els que surten d’aquest cicle. Novament és un cicle de grau superior amb una bona inserció laboral i molt adequat per assolir una bona nota per accedir a la universitat.

Aquesta etapa educativa de la nostra escola, segurament desconeguda per a molts, mou més de 120 alumnes de GM i més de 180 de GS. Aquest alumnat prové de diferents indrets de l’àrea metropolitana de Barcelona i alguns fins i tot de més lluny.

Al Centre de Formació de Tècnics Esportius de l’Escola, també oferim formacions esportives específiques que són conegudes com ENSENYAMENTS ESPORTIUS de Règim Especial. Aquí hi trobem els antics títols de monitor (cicle inicial), entrenador (cicle final) i seleccionador (grau superior) de les diferents federacions, transformats en estudis acadèmics i regulats per la pròpia Llei de l’Esport.

Els Ensenyaments Esportius s’organitzen com els cicles formatius, on cada modalitat té un grau mitjà esportiu (GME) i un grau superior esportiu (GSE). La peculiaritat d’aquestes formacions és que per accedir-hi cal haver superat una prova d’accés tècnica on es demostren certes habilitats i destreses vinculades a la formació escollida.

Aquestes són les titulacions que es pot cursar a l’Escola:

Salvament i Socorrisme. Possiblement el cicle formatiu esportiu amb major inserció laboral. El seu cicle inicial dona la competència de socorrista aquàtic en espais tancats (piscines) i el cicle final, de socorrista de platges (o espais oberts). A l’Escola només oferim el grau mitjà esportiu.

Muntanya i Escalada. Aquests cicles formatius es complementen entre ells i tenen molta demanda, no només per la seva sortida laboral sinó també com a formació personal sense ànim de lucre. Els espais naturals, d’un temps ençà, estan dins les prioritats de molts usuaris d’espais de pràctica esportiva. El nostre cicle inicial de Senderisme i els cicles finals de Muntanya Mitjana i Escalada estan vinculats al centre que tenim a Pont de Suert on hi desenvolupem part dels estudis.

Esports d’Hivern. Aquesta modalitat reuneix tot allò relacionat amb ser tècnic a la neu, tant d’esquí alpí, com de surf de neu o d’esquí de fons. Novament trobem molta demanda de tècnics durant la temporada de neu. Part dels estudis els fem a l’estiu als alps francesos per tal de poder compaginar qualsevol estudi amb formació específica de neu.

Futbol i Basquetbol. Finalment, les dues formacions per excel·lència dels esports col·lectius. El Futbol l’impartim en col·laboració amb la Federació Catalana de Futbol per tal d’obtenir també les titulacions UEFA associades a cada nivell de formació, gràcies a ser l’única escola de Catalunya que disposa del Sello de Calidad de la RFEF. Per altra banda, la formació en Basquetbol permet formar els joves aspirants a entrenadors per poder portar equips.

En total, a l’Escola oferim 9 titulacions diferents d’ensenyaments esportius amb un total de 21 cicles o títols. Aquestes formacions són també un complement per als nostres alumnes de cicles formatius, ja que mitjançant aquestes formacions específiques amplien el seu currículum i concreten l’àmbit al que volen dedicar-se.

Benvinguts a la FORMACIÓ PROFESSIONAL de l’Escola Pia Sarrià.

Benvinguts a l’FP d’ESPORTS, possiblement el centre de referència de la formació esportiva al territori català.

 

Sito Camprubí

Cap d’estudis de Formació Professional

 

Related Posts